Biztonságtechnikai Workshop beszámoló

Szerző: Kelemen László

„Holnap eső lesz” – nyugtáztam a kedvezőtlen időjárásjelentést az eseményt megelőző napon. Vajon ez milyen hatással lesz a rendezvényre, egyáltalán lesz-e olyan érdeklődő, aki így is kijön? Majd egy gyors telefonhívás után Józsi megnyugtatott egy „a hegyekben is esik az eső” felkiáltással. A workshopot mindenképpen meg fogjuk tartani. Az előkészületek során Józsi és Ernő ellenőrizte a falba évekkel ezelőtt elhelyezett ejtőgépet, majd kihalászták a patakból a 70 kg-os betonnal kiöntött gumit, ami már több mint 20 éve hevert a mederben. Kiszedés után azt meglepően jó állapotban találták, a karikák egy része ugyan erősen korrodált, de a lényeges tartóelemek rendben voltak.

Az eső ellenére kb. 20-an vettünk részt az eseményen. Bemelegítésként egy rövid eszközbemutatóval egybekötött kötetlen beszélgetést tartottunk, amelyben kitárgyaltuk az egyes biztosító eszközök előnyeit és hátrányait. Én mindig szeretem az ilyen beszélgetéseket. Valahogy mindig előkerül egy-egy ritkábban használt eszköz, így jelentősebb összegek elköltése előtt jól lehet tájékozódni azok valós használatáról.

Az eszközismertető után következet, ahol szimulált körülmények között vettük át a standolási és biztosítási módokat. A bemutató során külön köszönet illeti Józsi, Ernőt, Piszkát, Sántha Gergőt, aki részletesen ismertették a biztosítás különböző módjait és lehetőségeit.

Ezután következett a Workshop izgalmasabb része: valós esési szimulációk az ejtőgép segítségével. Meglepő volt látni, hogy helyes kötélkezeléssel mennyire más az előlmászó érzése esés esetén. Szemmel látható volt a különbség a lágy és a kemény esés között.

A workshop utolsó részén különböző kötelek és hevederek teherbírását teszteltük extrém esés esetén. A dyneema hevederek szakadása hangos, ostorszerű hangja messzire visszhangzott a völgyben, de ugyanígy törtek és szakadtak a karabínerek. Számomra a legmeglepőbb az volt, hogy a valóságban mennyivel gyengébb lehet a be nem csavart csavaros karabíner a becsavarthoz képest. Koradélutánra már nem maradt min tesztelni, így néhány lezáró gondolat mellett, ahol megegyeztünk a folytatásáról is, a Workshop is véget ért. Azt hiszem rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodtam a nap során. Az esemény végére még az eső is elállt, így boldogan személéltem, ahogy néhányan a fal szárazabb útjain a mászótudásukat is tesztelik.

A Workshopon szerzett tapasztalatok alapján izgatottan várom a következő eseményt, amelyre reményeim szerint nem kell már sokat várni.