Örvény-kő

MÁSZÓHELY

Örvény-kő mászóhely a Bükk hegység egyik vadregényes mészkő természeti képződménye, a Kis-Fennsík nyugati peremén. A hatalmas bükkfák között elterülő, délkeleti fekvésű sziklafal tikkasztó nyári napokon is hűs, kellemes mászást kínál az ide látogatóknak.
Anyagát tekintve Felső-triász korból származó Kisfennsíki típusú mészkő, változatos, oldott formakinccsel. Rendkívül jó lehetőséget kínál a clean mászáshoz, mindenképp ajánlott betenni a hátizsákba éksort, kötélgyűrűket és egyéb közteseket.
Örvény-kő a hegy- és sziklamászó tevékenység számára korszerű biztosítási/biztonsági feltételekkel rendelkező mászóterület.

Megközelítés autóval: Miskolcot nyugati irányban elhagyva a Lillafüreden keresztül Bánkútra vezető műúton a Garadna völgyében Közép-Garadnáig. Ott északnak fordulva a szerpentinen tovább egészen a Szentléleki Turistaházig.

Parkolás: a Szentléleki Turistaház előtti parkolóban.

Innen gyalog a Piros jelzésen ÉK felé haladva (a műúton visszafelé) a Köpüs-nyeregig megyünk, majd balra letérve a Piros  jelzésen folytatjuk tovább utunkat a szikláig.

Tömegközlekedéssel: a Felső Majlátból induló 15-ös autóbusszal Garadnáig. Innen a Sárga + turistajelzésen az „Aranylépcsőn” fel, majd utána a bánkúti műúton átkelve a Piros ∆ jelzésen közvetlenül a fal alá.

Kisvasúttal: a Miskolc Kilián városrészből induló Lillafüredi kisvasúttal egészen a végállomásig, Garadnáig utazhatunk. Onnan gyalog a fentebb ismertetett módon Örvény-kő szikláig.

Térkép:

Szálláshelyek:

– Szentléleki Turistaház – Üzemeltető: Varga Kft. 30/369-1099, 46/390-183
– Szentléleki Vendégház – 46/370-656
– Szentléleki Turistapark – 46/401-259, 30/382-4490

1. Doppelrissz V
2. Nevetve és sírva V+
3. Travi V+
4. Bevágás VI+
5. Üst V
6. Sarok IV+
7. Csiríz VI-
8. Majré IV+
9. Vizsga út IV-
10. Tű foka IV+
11. Szingularitás X-
12. Ha eléred VII+
13. Uhu VIII-

Mottó:

„Nagyszerű dolog a szabadság, de kell, hogy korlátjai legyenek.
Mert van, aki nem tud élni vele.”

TARTALOM

 1. A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület státusa az Örvény-kő Mászópark területén
 2. Felügyeleti szervek
 3. Örvény-kő Mászópark földrajzi elhelyezkedése
 4. Mászóidőszakok
 5. Örvény-kő Mászóparkban végezhető mászótevékenységek
 6. Ajánlott mászófelszerelések
 7. Mászótevékenységek biztosítási követelményei
 8. A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület által gyakorolt felügyelet Örvény-kő Mászópark és a mászótevékenység irányában
 9. A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület polgári természetőri feladatot ellátó egyesületi tagjai, elérhetőségei, feladatai
 10. Szállás és étkezési lehetőségek Örvény-kő Mászópark közvetlen környezetében
 11. Egyebek

1. A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület státusa az Örvény-kő Mászópark területén

Örvény-kő Mászópark a Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület (továbbiakban HSZJSE) az BAZ Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízgazdálkodási Főosztály BO-08-KT-8667-7-2019 HATÁROZATA és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (továbbiakban: BNPI) szakmai véleményezése által meghatározott mászhatósági tevékenység ellátója.

2. Felügyeleti szervek

– BAZ Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízgazdálkodási Főosztály,
– Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI).

3. Örvény-kő Mászópark földrajzi elhelyezkedése

Örvény-kő Mászópark a Bükk hegység egyik vadregényes mészkő természeti képződménye, mely megközelíthető Miskolc felől észak-nyugatra, a Lillafüred–Bánkút útvonalon autóval, illetve gyalogosan a miskolci 15-ös helyi járatú busz Garadna állomása felöl a Sárga+ turistajelzésenaz „Aranylépcsőn”, majd utána a bánkúti műúton átkelve a Piros ∆ jelzésen közvetlenül a fal alá.
Anyagát tekintve Felső-triász korból származó Kisfennsíki típusú mészkő, változatos, oldott formakinccsel.
Örvény-kő Mászópark a hegy- és sziklamászó tevékenység számára korszerű biztosítási/biztonsági feltételekkel rendelkező mászóterület.

4. Mászóidőszakok

Örvény-kő Mászóparkban a mászási tevékenység egész évben engedélyezett.

5. Örvény-kő Mászóparkban végezhető mászótevékenységek

– boulder – 3 méter magasságig!
– klasszikus mászás,
– sportmászás,
– önbiztosításos mászás,
– csoportos, illetve kereskedelmi célú mászás, alapfokú oktatási tevékenység és egyéb, a hegymászás ágaihoz tartozó oktatási tevékenység csak az egyesület elnökségének engedélyével lehetséges!

6. Ajánlott mászófelszerelések

Minden mászóstílus egyedi felszereléssel is rendelkezik, de a bouldert (3 méter magasságig) kivéve a következő felszerelések AJÁNLOTTAK a mászótevékenység végzéséhez:

– UIAA tesztes beülőhevederzet,
– UIAA tesztes mászókötél (dinamikus vagy statikus),
– UIAA tesztes karabinerek, slingek,
– UIAA tesztes hevederek
– UIAA tesztes kötélgyűrűk,
– UIAA tesztes ékek, friendek,
– UIAA tesztes mászósisak – FELTÉTLENÜL AJÁNLOTT!!
– UIAA tesztes biztosítóeszköz (Grigri, lapka, Reverso), HMS fékcsomóval.

Önbiztosításos mászás

– UIAA tesztes önbiztosító eszközzel, a megfelelő használati utasítást betartva (SISAK) és a megfelelő statikus kötéllel!

7. Mászótevékenységek biztosítási követelményei

Örvény-kő Mászópark korszerű biztonsági/biztosítási rendszere lehetővé teszi a mászótevékenység során a következő biztosítási módokat:

– felső biztosítással végrehajtott sziklamászó tevékenység,
– alsó biztosítással végrehajtott sziklamászó tevékenység,
– önbiztosításos mászás (eszközkövetelményt lásd a 6. pontban!)
– boulder csak 3 méter magasságig!
– nagy testsúlykülönbség esetén AJÁNLOTT felrántás ellen fix biztosítópontot alkalmazni MIND ALSÓ, MIND FELSŐ BIZTOSÍTÁS esetén!
Ne alkalmazz ereszkedő nyolcast biztosításra!!
Az ereszkedő nyolcast CSAK ERESZKEDÉSRE vedd igénybe!!
– egyéb más biztosítóeszközöket lásd a 6. pontban!
– biztosítás közben balesetveszélyes a biztosítóval beszélgetni, illetve egyéb más módon a biztosításról a figyelmét elvonni,
– a biztosító köteles az általa biztosított mászó tevékenységét folyamatosan figyelemmel kísérni mind alsó- mind felső biztosítás során,
– felső biztosítással történő mászótevékenység csak az utak végén elhelyezett „U” pántokból (átmérő: 16mm) vagy az utakban lévő 12mm-es függőleges „U” köztesekből biztonságos
– NE ALKALMAZZ CSIGÁT FELSŐ BIZTOSÍTÁS FIX PONTJÁBAN!!
– FELSŐ BIZTOSÍTÁS SORÁN AJÁNLOTT A TESTRŐL TÖRTÉNŐ BIZTOSÍTÁS felrántás ellen fix pont használatával!
– nagyméretű, földön fekvő szikladarabokban elhelyezett fix pont és közvetlen Grigri biztosítóeszköz alkalmazása is megfelelő felső biztosítás során,
– mind alsó- mind felső biztosításnál ajánlott a mászósisak használata a mászónak és a biztosítónak egyaránt

Örvény-kő Mászóparkban a

BIZTOSÍTÁS NÉLKÜLI SZÓLÓ MÁSZÁS

TILOS!

A mászótevékenység során a mászóparti egyik tagjának rendelkeznie kell alapfokú sziklamászó vizsga fokozattal!

8. A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület által gyakorolt felügyelet Örvény-kő Mászópark és a mászótevékenység irányában
A HSZJSE Örvény-kő Mászópark kőzet formációinak állagát évente két alkalommal ellenőrzi, szükség, illetve lehetőség szerint állagmegőrzést vagy mozgó kő eltávolítást végez.
Ennek ellenére a mészkő kőzettulajdonságából adódóan, illetve a természeti környezet évszakos időjárás-változása és növényzeti gyökérfeszítés miatt a kőhullás – kőomlás a teljes Örvény-kő Mászópark területén az ellenőrzéstől függetlenül bármikor előfordulhat! (Ezért is kiemelten AJÁNLOTT felszerelés a hegymászó, sportmászó sisak.)
A HSZJSE az omlásveszélyes helyen megtilthatja a mászást, ezt ebben az esetben táblákkal, feliratokkal jól láthatóan jelzi.
A fal területének mászóútjaiban a föld- és növénymentesítést lehetőség szerint elvégzi.
A mászóutakat madárszaporulat idején zöld táblás piktogrammal lezárja, ezért a költési időszakban a lezárt mászóutakat minden irányból megközelíteni tilos!

A falban tevékenykedő mászókat a BNPI természetvédelmi őrszolgálata ellenőrizheti mászási jogosultság, a természetvédelmi követelmények, illetve a megfelelő felszerelés és a megfelelő biztonságtechnikai szempontokat figyelembe véve. A mászóparkban az ÉMI-KTVF 920-8/2012 határozata alapján csak érvényes HSZJSE tagsági igazolvánnyal rendelkező egyesületi tagok mászhatnak!

Szükség esetén felszólíthatja a mászótevékenységet helytelenül, vagy jogosulatlanul végző sportolókat a tevékenység azonnali beszüntetésére.
Ennek ellenszegülőket
 hatósági intézkedés körébe vonhatja be!

Ne végezz mászótevékenységet ALKOHOLOS vagy KÁBÍTÓSZERES állapotban, mert rendkívül balesetveszélyes!

9. A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület polgári természetőri feladatot ellátó egyesületi tagjai, elérhetőségei, feladatai:

– Hímer József HSZJSE elnök. 3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota u. 11. Tel. és fax: 46/331-985; 70/317-9225, himer.jozsef@gmail.com
– Seregi Ernő HSZJSE tiszteletbeli elnökségi tag. 3517 Miskolc-Alsóhámor, Vadas Jenő u. 6. Tel. és fax: 46/371-469; 20/488-9909 seregierno@gmail.com
– Tóth Tamás HSZJSE rendes tag, Tel.: 20/942-5779, tothtamas57@gmail.com

A fent felsorolt személyek – az BAZ Megyei Kormányhivatal BO-08-KT-8667-7-2019 és a BNPI által kiadott kezelői jog szerint – meghatározott területek ellenőrei, akik az egyesület által kezelt (Hámor, Örvény-kő, Fehérkő lápa, Köpüs-kő) és felügyelt sziklákon (Heteméri sziklák, Ómassai Vöröskő, Látókő, Ablakoskő, Herman Ottó kőfülke) polgári természetőr rendészeti feladatot látnak el önállóan, vagy a BNPI hatósági természetvédelmi őrjáratra beosztott szakembereivel együtt. Közvetlen BNPI kapcsolattartó: Bartha Attila BNPI (30/239-7344) és Barta Zsolt Miskolci BNPI tájegységvezető (30/239-7345)

10. Szállás és étkezési lehetőségek az Örvény-kő Mászópark környezetében

– Szentléleki Turistaház Üzemeltető: Varga Kft. 30/369-1099

Örvény-kő Mászópark területén egész éves tűzgyújtási tilalom van.

Örvény-kő Mászópark területét mászás után hagyd tisztán!

Tilos a mászófalnál a táborozás, bivakolás! Kérjük a fent feltüntetett szálláshelyet igénybe venni!

11. Egyebek

A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület NEM TAGSZERVEZETE a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetségnek.

Az MHSSZ természetvédelmi és sziklamászó bizottságának a tevékenysége az Észak- Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ÉMI-KTVF) 920-8/2012 határozata értelmében NEM TERJED KI a Bükk hegységben: Hámor, Fehérkő lápa, Örvény-kő és Köpüs-kő helyszínekre.

A fent említett határozat értelmében a négy szikla mászhatóságának tevékenységi feladatát ügyféli jogállásban a Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület látja el, ezért minden nemű beavatkozás – szegelés, fúrt biztosítási pontok elhelyezése, kőzetformációk átalakítása, stb. – más személy(ek) részére TILOS!
Az elsőfokú szakhatóság határozatának megszegői természetvédelmi szabálysértést követnek el, mely hatósági intézkedést vonhat maga után!

ÖRVÉNY-KŐ MÁSZÓPARKBAN VÉGZETT MÁSZÁSI TEVÉKENYSÉG ESETÉN – A HSZJSE ÁLTAL MEGHATÁROZOTT – MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT BETARTÁSA KÖTELEZŐ!
A szabályzat be nem tartóiról kép-és hangrögzítés (videó) készülhet!

ÖRVÉNY-KŐ MÁSZÓPARK TERÜLETÉN A MÁSZÓTEVÉKENYSÉGET MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VÉGZI!!

A HEGY- ÉS SZIKLAMÁSZÁS BALESETVESZÉLYES TEVÉKENYSÉG! MEGFELELŐ KÉPZETTSÉG ÉS SZAKTUDÁS ELENGEDHETETLEN FELTÉTELE A MÁSZÓHELY BALESETMENTES HASZNÁLATÁNAK!

Segélykérés:

Általános: 112
Mentők: 104
Rendőrség: 107
Tűzoltóság: 105

A három mobiltelefon szolgáltatás közül a Pannon megfelelő térerővel működik!
A T-Com, illetve a Vodafone vétele gyenge, illetve sokszor teljesen sikertelen!

Minden kedves vendégünknek kellemes időtöltést és balesetmentes sporttevékenységet kívánunk!

HSZJSE
Elnökség

2012. április 30.