Fehér-kő

MÁSZÓPARK

Fehér-kő mászóhely a Bükk hegység egyik legszebb, attraktív, függőleges mészkőtáblás természeti képződménye. Tükörsima táblája hazánkban egyedülálló módon tör a magasba.
Déli fekvésének kettős hatása egész évben érvényesül. Az ideális mászószezonja tavasszal és ősszel van. A nyári forróságban mediterráni hangulatot áraszt, és a perzselő napsütésben hamar a hűs fák alá kívánkozik a mászó. Télen azonban megfordul a helyzet, hatalmas táblája napkollektorként gyűjti magába a nap melegét, és árasztja szét a fal néhány méteres környezetében. Itt nem ritka a februárban pólóban mászók látványa.
Anyagát tekintve Középső-triász korból származó Fehérkői típusú mészkő, nagy része szálkő, változatos formakinccsel.
Fehér-kő a hegy- és sziklamászó tevékenység számára korszerű biztosítási/biztonsági feltételekkel rendelkező mászóterület.

Megközelítés autóval: Miskolcot nyugati irányban elhagyva a Lillafüreden keresztül Egerbe vezető műúton a Hámori-tóig megyünk. Itt Eger felé (balra) fordulva keresztülmegyünk Lillafüreden, át az alagút alatt, majd az 5-ös busz végállomásánál (az alagúttól 450 m) kétszer balra fordulunk az Erzsébet sétányra, majd hamar elérjük a sportpályát.

Parkolás: az Erzsébet sétányról nyíló sportpálya salakos részén.

Tömegközlekedéssel: a Felső Majlátból induló 5-ös, autóbusszal Lillafüred végállomásig. További lehetőség, hogy a Búza térről Bükkszentkeresztre (vagy Répáshutára) közlekedő Volán buszra szállunk, ez szintén megáll Lillafüreden.

Kisvasúttal: a Miskolc Kilián városrészből induló Lillafüredi kisvasúttal Lillafüred állomásig. Onnan gyalog Lillafüreden keresztül déli irányba a Zöld jelzésen.

Szikla: a sportpályától a Zöld turistajelzésen Fehérkőlápa irányába indulunk. Mielőtt a turistaút teljesen felérne a tetőre, balra letérünk a Zöld  jelzésre, majd 300 m megtétele után elérkezünk a sziklához.

Térkép:

Szálláshelyek:

– Fehérkőlápa Turistaház – 46/712-003; 30/967-1241 (legközelebbi szállás és étkező hely)
– Zöldfa Panzió – 3517 Felsőhámor, Palota u. 40. 46/379-399
– Bánkúti Györgyné – 3517 Felsőhámor, Losonczy u. 19. 46/336-663
– Holló Vendégház – Felsőhámor 46/401-391
– Szeleta Vendégház – Felsőhámor, Babos Józsefné 46/336-066
– Szeleta Hotel és Camping*** – 3517 Alsóhámor, Szeleta u. 12-14. 46/530-130
– Hotel Palota **** – 3517 Lillafüred, Erzsébet sétány 1. 46/331-411
– Tókert Panzió és Étterem – Lillafüred 46/533-560
– Fenyő Vendégház – Alsóhámor, Csapkó Gáborné, 46/377-956

 1. Aragonitos V-
 2. Andris pillér IV
 3. Opera IX-
 4. Vipera IX
 5. Kis áthajlás IV
 6. Lépcsőház III
 7. Csomagok direkt V+
 8. Periféria VIII
 9. Holdfény VII
 10. Ummagumma X-
 11. Vendetta IX-
 12. Majdnem VI+
 13. Nagyfal direkt A1
 14. Sen-sei IX-
 15. Anna emlékút VII
 16. Verdoni ősz VII

Mottó:

„Nagyszerű dolog a szabadság, de kell, hogy korlátjai legyenek.
Mert van, aki nem tud élni vele.”

TARTALOM

 1. A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület státusa a Fehérkő lápa Mászópark területén
 2. Felügyeleti szervek
 3. Fehérkő lápa Mászópark földrajzi elhelyezkedése
 4. Mászóidőszakok
 5. Fehérkő lápa Mászóparkban végezhető mászótevékenységek
 6. Ajánlott mászófelszerelések
 7. Mászótevékenységek biztosítási követelményei
 8. A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület által gyakorolt felügyelet a Fehérkő lápa Mászópark és a mászótevékenység irányában
 9. A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület polgári természetőri feladatot ellátó egyesületi tagjai, elérhetőségei, feladatai
 10. Szállás és étkezési lehetőségek a Fehérkő lápa Mászópark közvetlen környezetében
 11. Egyebek

1. A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület státusa a Fehérkő lápa Mászópark területén

Fehérkő lápa Mászóparkban a Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület (továbbiakban HSZJSE) az BAZ Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízgazdálkodási Főosztály BO-08-KT-8667-7-2019 HATÁROZATA és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (továbbiakban: BNPI) szakmai véleményezése által meghatározott mászhatósági tevékenység ellátója.

2. Felügyeleti szervek

– Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ÉMI-KTVF),
– Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI).

3. Fehérkő lápa Mászópark földrajzi elhelyezkedése

Fehérkő lápa mászóhely a Bükk hegység egyik legszebb – attraktív – függőleges mészkőtáblás természeti képződménye, mely megközelíthető Miskolc felől észak-nyugatra, a Lillafüred–Eger útvonal irányában, a miskolci 5-ös helyi járatú busz végállomása felöl a Zöld turistajelzésen.
Anyagát tekintve Középső-triász korból származó Fehérkői típusú mészkő, nagy része szálkő, változatos formakinccsel.
Fehérkő lápa a hegy- és sziklamászó tevékenység számára korszerű biztosítási/biztonsági feltételekkel rendelkező mászóterület.

4. Mászóidőszakok

Fehérkő lápa Mászóparkban a mászási tevékenység egész évben engedélyezett.

5. Fehérkő lápa Mászóparkban végezhető mászótevékenységek

– boulder – 3 méter magasságig!
– klasszikus mászás,
– sportmászás,
– önbiztosításos mászás,
– csoportos, illetve kereskedelmi célú mászás, alapfokú oktatási tevékenység és egyéb, a hegymászás ágaihoz tartozó oktatási tevékenység csak az egyesület elnökségének engedélyével lehetséges!

6. Ajánlott mászófelszerelések

Minden mászóstílus egyedi felszereléssel is rendelkezik, de a bouldert (3 méter magasságig) kivéve a következő felszerelések AJÁNLOTTAK a mászótevékenység végzéséhez:
– UIAA tesztes beülőhevederzet,
– UIAA tesztes mászókötél (dinamikus vagy statikus),
– UIAA tesztes karabinerek, slingek,
– UIAA tesztes hevederek,
– UIAA tesztes kötélgyűrűk,
– UIAA tesztes ékek, friendek,
– UIAA tesztes mászósisak – FELTÉTLENÜL AJÁNLOTT!!
– UIAA tesztes biztosítóeszköz (Grigri, lapka, Reverso), HMS fékcsomóval.

Önbiztosításos mászás

– UIAA tesztes önbiztosító eszközzel, a megfelelő használati utasítást betartva (SISAK) és a megfelelő statikus kötéllel!

7. Mászótevékenységek biztosítási követelményei

Fehérkő lápa Mászópark korszerű biztonsági/biztosítási rendszere lehetővé teszi a mászótevékenység során a következő biztosítási módokat:
– felső biztosítással végrehajtott sziklamászó tevékenység,
– alsó biztosítással végrehajtott sziklamászó tevékenység,
– önbiztosításos mászás (eszközkövetelményt lásd a 6. pontban!),
– boulder csak 3 méter magasságig!
– nagy testsúlykülönbség esetén AJÁNLOTT felrántás ellen fix biztosítópontot alkalmazni MIND ALSÓ, MIND FELSŐ BIZTOSÍTÁS esetén!
– Ne használj ereszkedő nyolcast biztosításra!!
Az ereszkedő nyolcast CSAK ERESZKEDÉSRE vedd igénybe!!
– egyéb más biztosítóeszközöket lásd a 6. pontban!
– biztosítás közben balesetveszélyes a biztosítóval beszélgetni, illetve egyéb más módon a biztosításról a figyelmét elvonni,
– a biztosító köteles az általa biztosított mászó tevékenységét folyamatosan figyelemmel kísérni mind alsó- mind felső biztosítás során,
– felső biztosítással történő mászótevékenység csak az utak végén elhelyezett vízszintes „U” pántokból (átmérő: 16mm) vagy az utakban lévő 12mm-es függőleges „U” köztesekből lehetséges,
– NE ALKALMAZZ CSIGÁT FELSŐ BIZTOSÍTÁS FIX PONTJÁBAN!!
– FELSŐ BIZTOSÍTÁS SORÁN AJÁNLOTT A TESTRŐL TÖRTÉNŐ BIZTOSÍTÁS, felrántás ellen fix pont használatával!
– nagyméretű, földön fekvő szikladarabokban elhelyezett fix pont és közvetlen Grigri biztosítóeszköz alkalmazása is megfelelő felső biztosítás során,
– mind alsó- mind felső biztosításnál ajánlott a mászósisak használata a mászónak és a biztosítónak egyaránt.

Fehérkő lápa mászóhelyen a

BIZTOSÍTÁS NÉLKÜLI SZÓLÓ MÁSZÁS

TILOS!

A mászótevékenység során a mászóparti egyik tagjának rendelkeznie kell alapfokú sziklamászó vizsga fokozattal!

8. A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület által gyakorolt felügyelete Fehérkő lápa Mászópark és a mászótevékenység irányában

A HSZJSE Fehérkő lápa Mászópark kőzet formációinak állagát évente két alkalommal ellenőrzi, szükség, illetve lehetőség szerint állagmegőrzést vagy mozgó kő eltávolítást végez.
Ennek ellenére a mészkő kőzettulajdonságából adódóan, illetve a természeti környezet évszakos időjárás-változása és növényzeti gyökérfeszítés miatt a kőhullás-kőomlás a teljes Fehérkő lápa Mászópark területén az ellenőrzéstől függetlenül bármikor előfordulhat! (Ezért is kiemelten AJÁNLOTT felszerelés a hegymászó, sportmászó sisak.)
A HSZJSE az omlásveszélyes helyen megtilthatja a mászást, ezt ebben az esetben táblákkal-feliratokkal jól láthatóan jelzi.
A fal területének mászóútjaiban a föld- és növénymentesítést lehetőség szerint elvégzi.
A mászóutakat madár szaporulat idején zöld táblás piktogrammal lezárja, ezért a költési időszakban a lezárt mászóutakat minden irányból megközelíteni tilos!

A falban tevékenykedő mászókat a BNPI természetvédelmi őrszolgálata ellenőrizheti mászási jogosultság, a természetvédelmi követelmények, illetve a megfelelő felszerelés és a megfelelő biztonságtechnikai szempontokat figyelembe véve. A mászóparkban az ÉMI-KTVF 920-8/2012 határozata alapján csak érvényes HSZJSE tagsági igazolvánnyal rendelkező egyesületi tagok mászhatnak!

Szükség esetén felszólíthatja a mászótevékenységet helytelenül, vagy jogosulatlanul végző sportolókat a tevékenység azonnali beszüntetésére.
Ennek ellenszegülőket
 hatósági intézkedés körébe vonhatja be!

Ne végezz mászótevékenységet ALKOHOLOS vagy KÁBÍTÓSZERES állapotban, mert rendkívül balesetveszélyes!

9. A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület polgári természetőri feladatot ellátó egyesületi tagjai, elérhetőségei, feladatai:

– Hímer József HSZJSE elnök. 3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota u. 11. Tel. és fax: 46/331-985; 70/317-9225, himer.jozsef@gmail.com
– Seregi Ernő HSZJSE tiszteletbeli elnökségi tag. 3517 Miskolc-Alsóhámor, Vadas Jenő u. 6. Tel. és fax: 46/371-469; 20/488-9909 seregierno@gmail.com
– Tóth Tamás HSZJSE rendes tag, Tel.: 20/942-5779, tothtamas57@gmail.com

A fent felsorolt személyek – az BAZ Megyei Kormányhivatal BO-08-KT-8667-7-2019 és a BNPI által kiadott kezelői jog szerint – meghatározott területek ellenőrei, akik az egyesület által kezelt (Hámor, Örvény-kő, Fehérkő lápa, Köpüs-kő) és felügyelt sziklákon (Heteméri sziklák, Ómassai Vöröskő, Látókő, Ablakoskő, Herman Ottó kőfülke) polgári természetőr rendészeti feladatot látnak el önállóan, vagy a BNPI hatósági természetvédelmi őrjáratra beosztott szakembereivel együtt. Közvetlen BNPI kapcsolattartó: Bartha Attila BNPI (30/239-7344) és Barta Zsolt Miskolci BNPI tájegységvezető (30/239-7345)

10. Szállás és étkezési lehetőségek a Fehérkő lápa Mászópark környezetében

Szálláshelyek:
– Fehérkőlápa Turistaház 46/712-003; 30/967-1241 (legközelebbi szállás és étkező hely)

– Zöldfa Panzió – 3517 Felsőhámor, Palota u. 40. 46/379-399
– Bánkúti Györgyné – 3517 Felsőhámor, Losonczy u. 19. 46/336-663
– Holló Vendégház – Felsőhámor 46/401-391
– Szeleta Vendégház – Felsőhámor, Babos Józsefné 46/336-066
– Szeleta Hotel és Camping*** – 3517 Alsóhámor, Szeleta u. 12-14. 46/530-130
– Hotel Palota **** – 3517 Lillafüred, Erzsébet sétány 1. 46/331-411
– Tókert Panzió és Étterem – Lillafüred 46/533-560
– Fenyő Vendégház – Alsóhámor, Csapkó Gáborné, 46/377-956

Fehérkő lápa Mászópark területén egész éves tűzgyújtási tilalom van.
Étel, ital vásárlás Lillafüreden a LÁÉV kisvasút épületében lévő ABC boltban lehetséges (itt Postaszolgáltatás is van), továbbá a Felsőhámor felső végében lévő kisboltban.

Fehérkő lápa Mászópark területét mászás után hagyd tisztán!

11. Egyebek

A Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület NEM TAGSZERVEZETE a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetségnek.

Az MHSSZ természetvédelmi és sziklamászó bizottságának a tevékenysége az Észak- Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ÉMI-KTVF) 920-8/2012 határozata értelmében NEM TERJED KI a Bükk hegységben: Hámor, Fehérkő lápa, Örvény-kő és Köpüs-kő helyszínekre.

A fent említett határozat értelmében a négy szikla mászhatóságának tevékenységi feladatát ügyféli jogállásban a Hámori Szikla- és Jégmászó Sportegyesület látja el, ezért minden nemű beavatkozás – szegelés, fúrt biztosítási pontok elhelyezése, kőzetformációk átalakítása, stb. – más személy(ek) részére TILOS!

Az elsőfokú szakhatóság határozatának megszegői természetvédelmi szabálysértést követnek el, mely hatósági intézkedést vonhat maga után!

FEHÉRKŐ LÁPA MÁSZÓPARKBAN VÉGZETT MÁSZÁSI TEVÉKENYSÉG ESETÉN – A HSZJSE ÁLTAL MEGHATÁROZOTT – MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT BETARTÁSA KÖTELEZŐ!
A szabályzat be nem tartóiról kép- és hangrögzítés (videó) készülhet!

FEHÉRKŐ LÁPA MÁSZÓPARK TERÜLETÉN A MÁSZÓTEVÉKENYSÉGET MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VÉGZI!!

A HEGY- ÉS SZIKLAMÁSZÁS BALESETVESZÉLYES TEVÉKENYSÉG! MEGFELELŐ KÉPZETTSÉG ÉS SZAKTUDÁS ELENGEDHETETLEN FELTÉTELE A MÁSZÓHELY BALESETMENTES HASZNÁLATÁNAK!

Segélykérés:
Általános: 112

Mentők: 104
Rendőrség: 107
Tűzoltóság: 105

A három mobiltelefon szolgáltatás jó térerővel működik!

Minden kedves vendégünknek kellemes időtöltést és balesetmentes sporttevékenységet kívánunk!

HSZJSE
Elnökség

2012. április 30.