Monszunszél 2013. október 6.

Mióta felkerült a Tatry.nfo.sk-ra „szemeztünk” vele!

A neve: MONSZUNSZÉL. Nehézsége V+.

A Keleti Zergére építette ki R. Lienerth, ez év június 30.-án, ráadásul szólóban nyitotta.

Október első vasárnapján háromfős csapatunk – Hanyik Balázs, Földesi Lóri és én – sokszínűen megfestett hajnali égbolttal hagyta el Poprád környékét, hogy – a már ezerszer megcsodált Tátra panorámával nem betelve – leszurkolja a „Fehér víz” parkolónál az 5.60 Eurót.

Felérve a Zöld tavi házhoz megállapítottuk azt, hogy az utóbbi napok fagyos éjszakáinak köszönhetően már „híznak” a jegek!

A nagyon kellemes őszi időben kényelmesen felbaktattunk a Zergéhez, ahol rajtunk kívül ezen a falrészen még egy parti volt, Ők már a „Cepelov” út az első hosszának vége felé jártak.

Hanyik Balázs is elindult a Monszunszél első, (V+) szakaszában, ahol a mászást az első 50 méteren három nitt is segítette. A „Stand”, majd az „Indul” vezényszó után – mi, lent maradtak is – gyorsan feljutottunk egy tornyocska tetejére.

Lóri mászta a második részt, (V-ös) itt is három nitt volt elhelyezve.

A harmadik rész nekem jutott. Rövid volt, V- nehézségért.

Közvetlenül a „Korsvoldov tánc” VII- út felé értünk ki, majd a Korsvoldov falszakasza felett leereszkedtünk ennek a gyönyörű táblának a kezdetéhez.

Lóri mászta előre a „Korsvoldov táncot”, szépen, higgadtan táncolt.

Nittekkel kiválóan biztosított volt, és a hosszan tartó száraz időszaknak köszönhetően ideális volt a kapaszkodás és a támaszkodás. Ez volt maga az ÉLMÉNY!

Később „táncos” lábainkkal legyalogoltunk a házba, az elmaradhatatlan üdítő italra.

Az ablakba téve egy nagy kalitkában jó fej papagáj ugrált és sajátosan „szövegelt”. Közvetlen mellette a radiátoron egy házi macska kitartóan szemléte a mutatványt. Mint ha csak azt gondolta volna: egyszer úgy is elkaplak!

Másfél órán belül leértünk a parkolóba. Elindulva Lóri autójának visszapillantó tükrébe bele – bele nézve búcsúztunk az év 40. hetének panorámájától. Közben jóleső érzés töltött el bennünket, újabb két tátrai mászóút került a mászónaplónkba.

Seregi Ernő

HSZJSE