Veverkov és Záhradky

2010. január 28.-án kis csapatunk (Hanyik Balázs, Bűdi Károly, Seregi Ernő) a téli Magas Tátrában tett egy kötelező látogatást az alkalomból, hogy a jegeket már egy hete “dobré” minősítéssel látta el a Horská záchranná sluzba, és jelen nap is ez van érvényben! Karcsi még nem mászott vízjeget a Tátrában, tehát időszerű volt számára, hogy megismerkedjen az itteni jegekkel. Úgy terveztük, hogy a Veverkovval kezdünk, majd visszafelé felmegyünk a Záhradky-hoz is.
Reggel fél nyolckor elindultunk Tátrafüredről, majd egy óra múlva már a Veverkov előtt tanakodtunk a turistaúton, hogy hogyan lehetne a törpefenyőkön átjutni a jéghez, mert a kevés hó miatt közvetlenül ez nem lehetséges. Balázs tovább ment a jég vonalától és talált egy nyomot, mely felvezetett a jéghez. Hétköznap lévén szerencsére voltak a falnál, reggel pedig láttunk magunk előtt a frissen hullott havon két előttünk taposó Tátra járó lábnyomát!
Szigorú hideg (-14) volt, Balázs kezdte a mászást, nem volt könnyű dolga a kemény, robbanó, csapos jéggel. Kétszer másztuk meg, majd sietve összeszedelőzködtünk és leszaladtunk a völgybejárathoz, hogy néhány percnyi felfelé kaptatás után a Záhradky kerüljön sorra.
Felfelé menet két lefelé tartó jégmászóval találkoztunk, Ők voltak a reggeli “Tátra járók” A Záhradky agyon jó állapotban volt, igazi élmény volt rajta mászni!
Este a Tátrafüreden lévő Resti hívogatásának nem tudtunk ellen állni, a szokásos kolbász mellé Horec és sör került az asztalra. Elégedetten távoztunk azzal a reménnyel, hogy a jövő héten ismét el tudunk jönni valamelyik völgybe – most jók a jegek!
Mászók rajta! Menjetek, ha van egy kis szabad időtök!

Seregi Ernő